Hem - Personer - Orter - Kontakt

Brita Stina Johansdotter

Kerstins dotter Jennys farfars farmors mormor

Brita Stina föds som föräldrarnas femte barn och får tidigt vara med om sin första flytt. Föräldrarna flyttar nämligen redan 1802 till Mårdsjön.

Brita Stina är endast 11 år gammal när hon mister sin mor i vattusot (vätskeansamling i kroppen, vanligen pga hjärtsvikt men ibland pga njur- eller leversjukdom). Året därpå får hon en styvmor i en ung flicka som är endast 20 år gammal. Snart får hon även sex yngre syskon.

Hon lämnar föräldrahemmet och flyttar över som piga till brodern Mickel. Därefter tjänar hon hos Olof Jonsson även han bosatt i Mårdsjön. Hon kommer tillbaka till föräldrahemmet under en kort tid, innan hon flyttar ifrån socknen till fördel för Vilhelmina och som piga hos den blivande maken Salomon i Bäsksjön.

Hon blir snart med barn och dottern Eva Christina föds ett år efter hennes ankomst till Bäsksjön. Året därpå, i maj 1831 gifter sig de unga tu och så kommer barnen i rask takt. Men något hemskt och sorgligt sker med de fem sista barnen. De går alla bort i späd ålder. Orsaken är inte utskriven.

Några år efter makens bortgång står Brita Stina antecknad som fattighjon i Vilhelmina.
Född torsdagen den 20 februari 1800 i Svanbyn, Dorotea, Västerbottens län
Död fredagen den 25 januari 1878 i Bäsksjön, Vilhelmina, Västerbottens län
Levnadsålder 77 år, 11 månader och 5 dagar