Hem - Personer - Orter - Kontakt

Emma Wilhelmina Andersson

Karins barns farbror Tores hustru Ingers mormor

Emma föds på Södra barnbördshuset i Storstockholm som oäkta. Hon blir inlöst på barnhuset som nr 4276. I oktober 1904 kommer hon som fosterbarn till änkan Maria Zakrisdotter, gift Vallin. Hemmet ligger i Lilla Västansjö, Roberga i Jönköpings län. Far Gustav erkänner faderskapet år 1911, när han gifter sig med Emmas mor Emilia. Emma är då sju år gammal men förblir i fosterhemmet där hon växer upp till dess att hon kan gå ut i tjänst.

När Emma lämnar fosterhemmet i november 1919, flyttar fostermor Maria, som tills nu försörjt dem som korgmakare, till ålderdomshemmet. Emma flyttar till Östra Jönköpings Kristina. Där stannar hon till november 1921, då hon flyttar till Carlslund i Fresta Stockholms län. Två år därefter flyttar hon till Hult i Forserum. Där har hon fått tjänst som tjänarinna.

Så en novemberdag ändras livet för Emma, då hon gifter sig en augustidag 1924 med Karl Richard Gunnar med tilltalsnamnet Gunnar. Två veckor efter bröllopet nedkommer Emma med dottern Ulla. De bosätter sig i Åsen, Sandseryd.

Därefter påbörjas deras statarflyttande ca en gång om året. I november 1925 flyttar de till Dyhäll i Habo, Skaraborgs län, i december 1926 till Öxenhaga gård i Huskvarna. I november 1930 till Ljungarum och i maj 1931 till Färstorp i Bankeryd, i november samma år till Drättinge i Skärstad. I oktober 1933 är de tillbaka i Ljungarum där de arbetar på Sagaholm. Här stannar familjen fram till december 1937, då de flyttar till Jönköpings Sofia och kvarter Möckeln nr 15. Där har Gunnar fått arbete som grovarbetare på Skånska Cement.
Född torsdagen den 15 december 1904 i Barnbördshuset, Stockholm, Sankt Nikolai
Död tisdagen den 16 januari 1945 i Brahegatan 55, Jönköpings Sofia, Jönsköpings län
Levnadsålder 40 år, 1 månad och en dag