Hem - Personer - Orter - Kontakt

Amanda Andersson

Farfars fars syster Ingrids barn

Amanda flyttar hemifrån 1890 och arbetar då som piga i Karstorp nr 7 i Lomma.

I oktober 1899 gifter hon sig med Magnus Fredrik rotman, född i Gladsax. De bosätter sig i Magnus hemsocken Gladsax. De får sonen Fritz i november samma år. Den lille blir endast tre år gammal, då han går bort i tvinsot (försvagning, förtvining, utmärgling, en sjukdom som under 1700- och 1800-talen förekom som synonym till diagnosen lungsot - TBC, men i allmänhet betraktades som ett särskilt sjukdomstillstånd).

Vilken förfärlig tragedi för Amanda och Magnus. Det skall också visa sig att de båda inte får fler gemensamma barn.

Från Gladsax flyttar de 1904 till Tomelilla nr 50 i Tryde. Magnus arbetar som försäkringsinspektör. I april 1907 flyttar de till kvarter Borås nr 14 i Karlshamn. Samma år flyttar de till kvarter Reval nr 1, också detta i Karlshamn.

I oktober 1916 flyttar paret vidare till Motala och Qv 46:1. Nu arbetar Magnus som handelsresande och köpman. På luciadagen 1921 flyttar de till Qv L125a i Linköpings domkyrkoförsamling. Här adopterar de en flicka, tre år gammal från Eksjö, vid namn Greta Gunhild. Så drabbas de båda av sorg, då den lilla flyttas tillbaka till Eksjö efter endast ett par månader. Detta beror på att Amanda blir omyndigförklarad och intagen på Vadstena sinnessjukhus (kallad Asylen). Här går hon bort.

Samtidigt skall berättas att Magnus erkänt faderskapet till flickan Anna Brita Ingeborg född i januari 1920 i Klockrike av modern Anna Matilda Karlsson.
Född lördagen den 15 maj 1875 i Bellevue, Hyllie
Död onsdagen den 21 april 1926 i kvarter L125A, på församlingen skriven, Linköping, Östergötlands län
Dödsorsak: akut blindtarmsinflammation
Levnadsålder 50 år, 11 månader och 6 dagar