Hem - Personer - Orter - Kontakt

Johan Wilhelm Svensson Dahlgren

Karins barns farbror Tores hustru Ingers farfars far

Johan lämnar föräldrarna Sven Nilsson och Johanna Maria Christophersdotter år 1884 för att flytta till Jönköping. Året därpå är han tillbaka i föräldrahemmet. Han kommer då närmast från Göteborg. Johan är skräddare till yrket.

Därefter har Johan en hel del fuffens för sig. Han döms för misshandel till 95 kronor i böter och 15 dagars straffarbete samt ett års förlust av medborgerlig rätt. Han utfäste straffet i Kristianstads Centralfängelse varifrån han avgick den 11 april 1887. Han är då 22 år gammal.

Så den 20 juni 1888 döms han av Frosta Häradsrätt till tre månaders straffarbete för misshandel. Han utstod straffet i Malmö Länsfängelse.

I september 1889 lämnar han åter föräldrahemmet där han varit skriven för att flytta till Västra Vrams församling. Så träffar han Jenny Elisabeth Johanssondotter. Det blir bröllop en julidag 1896 och månaden efter föds deras son Gustaf. Men så är det åter dags för Johan att missköta sig. Det står antecknat i husförslängden att han saknar medborgerligt förtroende under tre år från den 16 oktober 1899.

I mars 1900 flyttar Johan med hustrun och sonen till föräldrarnas hus i Kalängen i Bottnaryd. Så blir det lugnt ett par år, men den 28 december 1908 döms han av Jönköpings rådhusrätt för våld mot polismän under tjänsteutövande till straffarbete samt fängelse i 2 månader. Han blir frigiven i augusti 1909. I december flyttar han och familjen till Knätte, Långsered i Älvsborgs län. Året därpå flyttar de inom Knätte till Björklyckan. En novemberdag 1911 flyttar familjen till Hakarp Jönköpings län.
Född fredagen den 26 maj 1865 i Älgaryds rote, Bottnaryd, Jönköpings län
Död lördagen den 28 februari 1948 i Smedjegatan 24, Jönköpings Kristina, Jönköpings län
Levnadsålder 82 år, 9 månader och 2 dagar