Hem - Personer - Orter - Kontakt

Bengta Persdotter

Mormors farmors fars syster Elnas barnbarn

Bengta flyttar, efter moderns bortgång, till moster Karna på nr 27 i Stora Köpinge. Hon är då endast två år gammal. Kanske Karna blir sjuk, för året före hennes bortgång flyttar Bengta till nr 27 och skräddaren Erland Mårtenssons hem i Stora Köpinge nr 38.

År 1902 flyttar hon över som piga hos systern Kersti med familj i Lilla Köpinge nr 1. Tre år senare flyttar hon till Ystad nr 273 och året därpå till nr 215.

Hon rymmer i augusti 1907 till kvarter Hästen i Malmö St Petri från tjänsten hos frånskilda Karolina Envall. I januari 1909 lämnar hon Skåne för att flytta till Vasa församling i Göteborgs län. Här skall det visa sig att hon får en son i februari samma år. Hon försvinner ur göteborgsboken och återfinns i Malmö Caroli i kvarter Jerusalem i juni 1909. Här har hon fått tjänst som jungfru. Efter sig har hon lämnat sonen Hakvin.

Året därpå står hon antecknad som hembiträde i Rörsjöstaden Kvarter Lea Malmö Sankt Pauli. Hon är anställd hos Handelsföreståndare Carl-Gunnar Möllerstedt, född i Carl Johan, Göteborg. Både Bengta och Carl-Gunnar kom från Caroli 1910 och i oktober 1911 blir det borgerlig vigsel mellan de två. Så kommer sonen Hakvin inflyttande till dem från Göteborg. Det står antecknat att ”båda föräldrarna har erkänt barnet som sitt”. De tar också till sig en fosterson med namnet Axel Gösta född i Malmö Caroli. Anteckningen lyder: barn till okänd moder, Carl-Gunnar och hustru förklarar infor mig upptaga barnet som adopterat den 1/3-12.

I juni 1912 flyttar familjen till Hyllie nr 25 i Limhamn. Därefter flyttar de till Malmö St Johannes och återkommer till Getgatan 31 i Limhamn en oktoberdag 1915.

Så förändras livet ännu en gång för Bengta. Carl-Gunnar begår självmord genom skjutning en aprildag 1916. Bengta och barnen flyttar till kvarter Väveriet IB i Malmö St Petri. Senare samma år flyttar de över till Kamelen III.

Bengta ansöker om att få bära namnet Morelli och detta beviljas den 6/6-18. I juli samma år flyttar familjen till Köpenhamn.

Fostersonen Axel Gösta Morelli är den ende som kommer tillbaka till Sverige, där han senare gifter sig och bildar familj.
Född lördagen den 26 mars 1887 i nr 12, Stora Köpinge