Hem - Personer - Orter - Kontakt

Hugo Evald Persson

Mormors fars syster Emmas barn

Hugo lämnar mor Emma i juli 1923 för att flytta till en drängatjänst i Bjäresjö. Adressen blir Stora Tvären 2. I mars 1928 flyttar han till mor i Östra Ingelstad nr 52. Han har fått en plats som lantbrukselev på Baldringe gård och skrivs in där i november.

I november 1929 påbörjar Hugo sin militära bana när han flyttar till Kristianstad. Hans titel blir Fanjunkare.

Hugo träffar Ester Ingeborg Mattsson, född i Sölvesborg, Blekinge län, i Kristianstad då hon arbetar där som sjukvårdsbiträde. I juni 1937 blir det bröllop i Fjälkinge hos Esters mor och styvfar. De får barnen Inga-Maj, Bengt Robert och Lars Hugo.

År 1950 bor familjen på adressen Soldatvägen 5 i Kristianstad.

Anmärkning
Fanjunkare var i Sverige en underofficersgrad som infördes 1806. Graden blev 1833 högsta underofficersgraden i den indelta armén och 1837 i den värvade armén samt från 1936 den näst högsta i den svenska armén efter förvaltare. Vid befälsreformen 1972 blev personer med fanjunkares grad (i artilleriet styckjunkare) utnämnda till antingen löjtnanter eller kaptener beroende på anställningstiden i graden, medan personer med överfurirs och rustmästares grad blev utnämnda till sergeanter eller fanjunkare. När 1983 års befälsordning infördes, utnämndes personer med fanjunkares grad till löjtnanter.

Nutid
Dottern Inga Maj Persson gifter sig en novemberdag 1958 med Hönseriägare Paul Bertil Färdig, född i Önnestad. De får barnen Paul Ingemar och Inga Camilla.

Sonen Bengt Robert Persson gifter sig med Tandsköterska Ulla Birgitta Lundin, född i Kristianstad. De får sonen Bengt Magnus.

Sonen Lars Hugo Persson gifter sig med Lillemor Elisabeth Jonsson, född i Norrköping.
Född onsdagen den 22 september 1909 i nr 40, Lövestad
Död onsdagen den 22 maj 1996 i Fröknegårdsvägen 3, Kristianstad
Levnadsålder 86 år och 8 månader