Hem - Personer - Orter - Kontakt

Cecilia Larsdotter

Farfars farmors morfars bror Jöns barnbarn

Cecilia föds utom äktenskapet i Lilla Torsjö, dit mor Cecilia flyttat från torpet under Rullabygget i Hörja. Cecilia och Lars, som är Cecilias far, växte förmodligen upp tillsammans.

I oktober 1859 flyttar Cecilia in till far Lars i Stranböke nr 1 och 1861 står hon antecknad "på socknen" i Hörja tillsammans med maken Peter. De båda gifte sig en sen decemberdag 1859 och i november året därpå kommer deras förstfödda till världen.

I september 1862 bor de på adressen Hylstofta nr 1 i Vedby. Året därpå flyttar de över till Linneröd nr 3, även det i Vedby. Så i nästa bok är de inte inskrivna och någon anteckning om dem finns inte. Men 1872 kommer tredje barnet till världen i Oderljunga och här bor de i Karsholm där Peter är hemmansägare samt svarvare till yrket.

Här drabbas de hårt då fyra barn går bort inom två månader 1880. Sonen Thulin, dottern Elofina och sonen Gustaf Adolf dör alla av difteri och den lilla Hulda Alvira i bröstlidande. De lämnar den svenska kyrkan och blir babtister.

Cecilia och Peter går skilda vägar i april 1905 och 1918 i oktober återvänder Cecilia till Västra Torup, där hon bosätter sig i Klemedstorp nr 1. Året därpå flyttar hon över till Strandböke och här avslutas hennes dagar enligt husförhörslängden. Men det finns en anteckning om att hon dog i Stoby.

Nutid
Sonen Anton Petersson Frost flyttar, efter fullgjord artilleritjänst i Landskrona, till Amerika i juli 1883.
Född onsdagen den 7 augusti 1839 i Lilla Torsjö, Västra Torup
Död onsdagen den 15 december 1920 i Strandböke nr 2, Västra Torup
Dödsorsak: luftrörsinflammation + organiskt hjärtfel
Levnadsålder 81 år, 4 månader och 8 dagar