Hem - Personer - Orter - Kontakt

Kjersti Jönsdotter

Farfars farmors morfars bror Jöns barn

Kjersti föds utom äktenskapet av Svenborg i hennes föräldrahem i Finja. Som vittnen är Svenborgs syskon Håkan, Kjerstina och Bengta. Det står också antecknat att "barnets fader är Rusthållaren, änklingen Jöns Månsson i Rullabygget". Svenborg och Jöns gifter sig mycket riktigt och får tillsammans fler barn.

Kjersti blir kvar hos morföräldrarna när mor Svenborg flyttar till Jöns i februaria 1800. När hon är 18 år gammal flyttar hon som piga till Jonas Svensson i granngården. Året därpå är hon tillbaka hos morföräldrarna.

I februari 1817 gifter hon sig med torparen Nils, vilken är skattefri på grund av fattigdom. De bosätter sig i Svärtingstorp i Finja, men flyttar några år senare mer permanent till Finja nr 2.

I juli 1843 kommer yngste sonen Magnus till världen och tre år senare står Kjersti ensam med de fyra yngsta barnen, sedan Nils gått bort.

Sonen Johannes står antecknad i husförhörslängden för 1850, då det är inskrivet att han flyttar till Våxtorp. Han finns inte i inflyttningboken och inte heller i husförhörslängden. Han är inte med i 1880 års folkräkning. Förmodligen reser han till Amerika.

Sonen Andreas Nilsson Holm flyttar i november 1870 till Norra Amerika.
Född måndagen den 9 oktober 1797 i Kyrkans hus nr 10, Finja
Död måndagen den 7 mars 1881 i nr 2, Finja
Levnadsålder 83 år, 4 månader och 26 dagar