Hem - Personer - Orter - Kontakt

Julius Ernst Olsson

Mormors mors bror

Julius Ernst, med tilltalsnamnet Ernst, flyttar, efter mor Hildas bortgång, till Hemmestorp nr 9 i Everlöv. Han är då endast elva år gammal och inskriven som Malmö stads fosterbarn.

Under de följande åtta åren flyttar Ernst mellan (1904) Östarp nr 2, (1906) Stora Röddinge nr 2 och (1907) Hemmestorp nr 3o8.

År 1908 lämnar Ernst Everlöv och flyttar till Veberöd där han börjar sin bana som dräng i Veberöd nr 8. Året därpå flyttar han till Veberöd nr 17. Nu tar livet en helt ny vändning; det står antecknat om lysning 1913 och i november gifter han sig med Hilda Sensson, född i Veberöd.

Paret slår sig ner i Veberöd nr 16 och Ernst arbetar på tegelbruket för att försörja familjen som snabbt utökas med barnen. Den lille Bror Åke Ingvar avslutar barnaskaran som sladdbarn 10 år efter första barnets födelse.

Att Ernst och Hilda blir Veberöd trogna hela livet syns tydligt på dödsattesterna för dem båda. Hilda dör i Veberöd nr 17:12 och Julius i nr 17:2.

Historien om faderns försvinnande berättad av släkten Fadern överger barnen: Julius far lämnar honom utanför en affär och ber sedan Ernst att vänta på honom. Fadern gick in i affären och försvann sedan från sina barn. Hur skall inte Ernst ha väntat på sin far och hur stor blev inte förtvivlan när det stod klart för honom att hans far inte skulle komma tillbaka till dem. Tänk att sedan gå hem till sina syskon med sin förtvivlan och den dåliga nyheten. Ernst var bara elva år när detta hände.

Sanningen? Fadern Jöns var åtalad för bedrägeri och blir dömd till fägelse i Gävle. Vad hände efter det att han gick in i affären? Blev han häktad och bortförd? Eller var det så att han visste vad som skulle hända barnen och inte klarade att bevittna hur barnen skingrades för vinden? En möjlighet är att Ernst visste vad som väntade fadern och inte ville berätta den hemska sanningen för sina syskon. Nå, detta är endast spekulationer och skall inte tas för sanning.

Nutid
Sonen Sven Erik Allvar Olsson gifter sig en julidag1936 med Klara Gunhild Nilsson, född i Blentarp. De får barnen Knut Lennart och Elsa Viola. Sven bor vid sin bortgång på adressen Lillgatan 5 i Sjöbo.

Dottern Rut Gunhild Olsson gifter sig en septemberdag 1950 med Olle Stig Hallbeck, född i Malmö. De får döttrarna Elna Christina Elisabet och Gertrud Birgitta Hilde-Marie. Rut bor vid sin bortgång på adressen Dadelgatan 16B i Svedala.

Dottern Margit Linnéa Olsson gifter sig en junidag 1934 med Harry Johansson, född i Kågeröd. Margit bor vid sin bortgång på adressen Lugguddegatan 13B i Kågeröd.

Sonen Bror Åke Ingvar Olsson gifter sig en junidag 1953 med Ingrid Birgit Håkansson. De får dottern Britt Inger Olsson.
Född torsdagen den 13 juni 1889 i nr 6, Örsjö
Död tisdagen den 12 maj 1970 i 17:2, Veberöd
Levnadsålder 80 år, 10 månader och 29 dagar