Hem - Personer - Orter - Kontakt

Jöns Andersson

Mormors morfars farfars syster Annas barnbarn

Jöns kommer till världen i Lövestad, men redan 1869, då Jöns är nio år gammal, flyttar hela familjen till Karsholm nr 1 i Oderljunga. Här växer Jöns upp och år 1878 flyttar han till en tjänst som dräng i Heljalt nr 1 i Oderljunga.

En sen oktoberdag 1880 får han ny tjänst i Vedby, närmare bestämt i Hyllstofta nr 3. Året därpå får han ny tjänst i granngården Hyllstofta nr 2. År 1883 flyttar Jöns vidare till Smålarp nr 3 i Gråmantorp.

En sen oktoberdag 1884 gifter han sig med Bengta och de båda slår sig ner i Bjerrgård i Gråmantorp. Här kommer de flesta barnen till världen och här mister de också lilla Hulda, endast två månader gammal. I november 1897 flyttar familjen vidare till Strövelstorp nr 6. I september 1899 flyttar de vidare till Signestorp nr 4 i Kattarp. Där stannar de i hela nio år. Först i november 1908 flyttar de alltså till Kattarp nr 1 och här kommer de sista tre barnen till världen.

I augusti 1909 flyttar familjen till Vemmentorp nr 7 i Strövelstorp och här får Jöns arbete på sockerbruket och kan därför bli husägare till nr 7. Han arbetar senare även som förman på bruket. Året innan Jöns går bort, förlorar han hustrun Bengta en sen decemberdag.

Anteckning
Alla sönerna lämnar Sverige för att flytta till Amerika. Bernhard är den äldste och han flyttar 1904 en tidig decemberdag. Det finns en Bernhard Anderson född 1886 i Forrest Terraree, Fairfax Calefornia. Han är gift med Victoria född 1888 i Sverige.

Johan är nästa son som förmodligen också reser till Amerika. Det står att han 1904 flyttar till Kattarp, men där finns han inte inskriven.

Ernst är nästa son som försvinner i böckerna. Det står att han lämnar föräldrahemmet i januari 1913 för att flytta till Helsingborg. Men han finns inte i några böcker, därifrån. Det bor en Ernst Johnsson född 1890, yrke slagtare, i North Meade Avenue i Chicago Illinois. Gift med Elin, född 1894. De har döttrarna Irene och Helen.

För sonen Edvard är det utskrivet att han flyttar en tidig januaridag 1913 till Norra Amerika.

För sonen Herman är det inskrivet att han flyttas över till Gråmantorps obefintligbok 1926 och att han ”varit på okänd ort i flera år”. Med stor sannolikhet har han också emigrerat till Amerika.

Sonen Henning flyttas även han över till obefintligboken i Gråmantorp i december 1926 och där antecknas att han lär vistas i Kanada.

Sonen Bror Edvin vet vi att han erhåller Kungligt betyg för att emigrera till Norra Amerika och att han 1924 befinner sig i Kanada.
Född tisdagen den 12 juni 1860 i Heingetorp nr 2, Lövestad
Död tisdagen den 14 januari 1947 i Vemmentorp nr 7:9, Strövelstorp
Levnadsålder 86 år, 7 månader och 2 dagar