Hem - Personer - Orter - Kontakt

Marna Andersdotter

Farfars mormors syster

Marna flyttar som 16-åring till Åsljunga där hon stannar ett år för att flytta vidare till Bosjöholm. Även i Sånarp och Lönsjöholm arbetar hon ett år på vardera stället innan hon lämnar Örkelljunga för att flytta till Tåssjö.

Att följa Marna till Tåssjö var inte så lätt, då det i boken står att hon flyttar till Perstorp. Böckerna i Perstorp, för den här tiden, finns inte, då de förstördes i en brand.

1843 kommer Marna tillbaka till Örkelljunga där hon fått arbete som piga i Florshult. Här får hon dottern Johanna född i oktober 1844. Hon har då varit gift med Ola i fem månader. Det är "Brudens Moder Enkan Elna Nilsdr som gifvit skriftligt medgifvande" till äktenskapet. De flyttar tillsammans till Persköp, Rya på hösten 1844.

Så har det än en gång smugit sig in en felskrivning i sonen Bengts födelseattest. Det står felaktigt att hans mor är Johanna Månsdotter och detta förbryllar även längre fram, då det står ett frågetecken i husförslängden och kommentaren "oä i Snäckan?". Detta är Snäckebotorp där Ola kommer ifrån, men när Bengt föds bor paret i Persköp och Ola är mycket riktigt antecknad som fadern.

De flyttar tillbaka till Tåssjö och bosätter sig i Östra Krokabygget, vilket byter namn till Lerkeryd. Familjen bor i nr 6. Än en gång blir det fel i böckerna; Marnas födelsedatum ändras från 26/10 till den 1/11 och i en anteckning i kolumnen står det att hennes far är Anders Nilsson och mor är Elna Nilsdotter. Det skall vara Andersson och inte Nilsson. Det har alltså varit väl så svårt att forska på Marna, men då det står rätt i Ryas böcker, kunde det bevisas att det är rätt Marna. Det finns heller ingen Marna född i Örkelljunga den 1 november.

Så drabbas familjen av sorg då den lille August dör endast en månad gammal. Orsaken är "barnsjukdom". En något luddig beskrivning. Inte blir beskrivning bättre då dottern Anna Stina dör endast 22 år gammal i "bröslidande".

Så går ändå livet vidare i Lärkeryd nr 6 fram till dess att Marna blir änka den 27 december 1888. Hon lever vidare i knappt fyra år till. Efter Olas bortgång tar sonen Bengt över som hemmansägare och Marna bor hos honom och hans hustru. Och så, än en gång är det felskrivet, den här gången får Marna heta Maria i sin dödsattest.
Född tisdagen den 26 oktober 1813 i Grisavad, Örkelljunga
Död lördagen den 6 februari 1892 i Lärkeryd nr 6, Tåssjö
Levnadsålder 78 år, 3 månader och 11 dagar